Parni likalniki

Rezultati: 43

Dober likalnik = veselo likanje

Likanje je nočna mora vsake gospodinje. Čez leta, brez znanega razloga, razvijemo skoraj nagonski odpor do likanja. Kljub temu malo ljudi ve, da z dobro izbrano napravo lahko pozabimo na stoletni odpor, in se likanja lotimo kot preprostega in lahkega gospodinjskega opravila.

Vrste likalnikov
Pri nakupovanju likalnika moramo predvsem razmisliti sami, katero vrsto likalnika potrebujemo. Izbirate lahko med tremi vrstami, in sicer likalni stroji, likalne parne postaje in ročni likalniki.

Likalni stroji se štejejo bolj za industrijska orodja, in spadajo v salone za čiščenje in šivanje. Čeprav zagotavljajo najbolj učinkovite rezultate, in so sposobni za istočasno likanje večje količine oblek, je njihova cena res zabeljena, tako da jih gospodinjstvom ne priporočamo. Vendar pa si tisti, ki si takšno napravo lahko privoščijo, lahko prihranijo ogromno časa in energije. Parne postaje razvijajo visokotlačno paro in jo oddajajo v likalnik. Te naprave delujejo bolj učinkovito, kot pa njihovi ročni kolegi, njihova pomanjkljivost pa je, da so večje in zahtevajo več prostora. Najpogostejša vrsta likalnika je ročni likalnik. Le-ta je lahko parni, običajni ali pa potni likalnik. Od teh je morda najbolj priljubljen parni likalnik, saj z njim lahko likamo tudi vertikalno. Največja prednost potnih likalnikov je zložljivost in preprosta prenosljivost. Tradicionalni likalniki pa so enostavni za uporabo, v tekmi likalnikov pa sa oboroženi z ustreznim razmerjem med ceno in vrednostjo.

Najbolj pomembna je varnost
Likalnik deluje na visoko paro. Prav zato, da bi se izognili nesrečam, naj bi prvotni aspekt izbire bil varnost. Govorimo o osebni varnosti, prav tako pa tudi o varnosti okolja in obleke, ter likalnika samega. Likalnik lahko ima več varnostnih funkcij. Takšna je na primer gumirana zadnja stran za stabilnost, avtomatski izklop, ali pa likalna plošča odporna na praske, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo likalnika.

Likajte udobno!
Naslednji pomembni aspekt je udobje. Od česa naj bi likanje postalo bolj priljubljeno, če ne od udobja. Ergonomična ročka, ustrezna teža likalnika, oziroma izvedba zagotavljajo hitrejšo in bolj preprosto uporabo. Kaj naj bi bila perfektna oblika ročke, je stvar osebnega okusa. Glede teže je idealna srednja kategorija. Likalnik manjše teže je res bolj enostaven za premikanje, vendar je za to pri uporabi potrebno več moči, pri bolj težkih likalnikih je pa stvar prav nasprotna. Zato je priporočljivo, da kupite napravo, ki ima težo, vendar jo ni težko držati in  premikati. Dolžina kabla je pa najbolj pomembna za udobje. Najmanj 1,5-2 metra kabla zagotavlja več svobode gibanju, tako da desko za likanje lahko postavite celo pred TV-jem.

Učinkovitost likanja
Zdaj nam preostane še učinkovitost. Kaj nam koristi udoben in varen likalnik, če ne izpolnjuje svoje naloga in lika slabo. Za brezhibne rezultate je priporočljivo izbrati likalnik večje zmogljivosti. Le-ti ne samo, da delajo bolj učinkovito, ampak tudi prej dosežejo želeno temperaturo. Učinkovitost podpira še intenzivno oddajanje pare, gladka likalna plošča, oziroma ozki nos, s katerim je navigacija med gumbi in žepi preprosta.

V Extreme Digitalovi ponudbi boste zlahka našli likalnik, ki je idealen za vas. Kupite ustrezno napravo, in pozabite na težave gospodinjskih opravil!