Fotoaparat (134)

Skupaj: 134
Razvrstitev

Rezultati: 134

Najbolj priljubljeni izdelki

Fotoaparat za večne spomine

Pri nakupu fotoaparata je prvo in najbolj pomembno, da premislite o tem, za kakšne posnetke ga boste uporabljali! Ker je na voljo skoraj neizčrpna ponudba, se proizvajalci že bolj specializirajo na določena področja, kot pa univerzalne aparate, kar je najpomembneje, da je naša odločitev natančna!

Kaj bi radi fotografirali = katero vrsto fotoaparata naj izberemo
Najprej moramo določiti, kakšno vrsto fotoaparata si želimo. V bistvu lahko govorimo o 4 kategorijah. Med digitalci govorimo o kompaktnih, bridge in zrcalno-refleksnih aparatih, oziroma o analognih aparatih.
Kompaktni fotoaparati so najbolj primerni za vsakdanje fotografiranje. Poleg avtomatiziranega načina, je na voljo nekaj ročnih možnosti za nastavitev, z njimi lahko odlično ohranimo spomine z rojstnih dnevov, in počitnic. Bridge, ali drugače ultra-zoom kamere predstavljajo prehod med kompaktnimi in zrcalno-refleksnimi fotoaparati. Podoréje uporabe le-teh je široko, največja prednost pa je ta, da razpolagajo z ogromno zoom povečavo.

Zrcalno-refleksni fotoaparat v dobrih rokah in z ustreznimi dodatki predstavlja vrhunsko kategorijo. Značilna je visoka kakovost slike in se res lahko uporablja za vse. Res, za brezhibno kakovost slike je treba plačati zajetno ceno.

Analogni fotoaparati na film so dosežki starih časov, v svojem dolgem življenju pa služijo z znanjem in kakovostjo. Čeprav so tehnično in na področju funkcij zmožni manj, celo najboljši in najdražji digitalni fotoaparat ni niti blizu analognemu glede ločljivosti.

Koristne lastnosti in neskončno skladišče funkcij
Če smo se odločili za vrsto fotoaparata, je naslednji korak, da pregledamo funkcije aparatov. Za dober končni rezultat si vsekakor vzemimo časa, da preučimo objektiv! Izbirate lahko med vgrajenimi in izmenljivimi objektivi, vključno s fiksnimi goriščnimi razdaljami in zoom objektivi. Slednji se morda zdijo koristni, vendar je glede kakovost fiksnih aparatov zmogljivost boljša. Če se odločimo za zoom, je zelo pomembno, ali je optični ali digitalni zoom. Digitalni zoom poveča sliko programskih elementov s softverom, kar povzroča slabšo kakovost. Optični zoom pa prav nasprotno, resnično povečuje, kar ima za posledico boljše slike.

Za natančno ostrenje je dobro, če izvemo, ali aparat razpolaga z avto ali ročnim fokusem. Večina aparatov na srečo nudi obe možnosti. Ročna metoda, kot v večini primerov, tudi tukaj prinaša boljše rezultate. Dobro je, če fotoaparat ima stabilizator slike. Ta funkcija odpravlja tresenje, ki ga povzroča tresenje rok.

Oziroma je dobro, če lahko nastavimo ISO vrednost, beline, blend in hitrost zaklopa. Kot dodatek lahko dobimo tudi filtre. Le-ti so na voljo za skoraj vse fotoaparate. Z njimi lahko dosežemo svojevrsten umetniški učinek.

Odnos ločljivosti in kakovosti
Mnogi ljudje se odločijo za kamero na temelju ločljivost, visoko število slikovnih pik pa ne pomeni boljše kakovosti. V upanju za boljšim rezultatom laiki velikokrat dajo več denarja za aparat z visokim številom slikovnih pik, vendar je to resna napaka. Za amatersko ali avanturistično fotografija je več kot dovolj tudi aparat z 10-15 megapikslov. Profesionalne slike, ki gredo v tisk res zahtevajo večjo ločljivost, vendar nam niti tukaj ni treba iti v ekstreme.

Extreme Digital ponuja široko paleto fotoaparatov, naj omenimo le najbolj znane, fotoaparat Canon, Fuji finepix, fotoaparat Nikon, analogni in DSLR aparati, tukaj najdete vse, celo avanturistične in vodoodporne aparate.