Trdi diski in ohišja za trde diske

Rezultati: 158

Trdi disk kot primarni pomnilnik

Nujen del vsakega računalnika je dober trdi disk. Izbira ustreznega trdega diska je zelo pomembna, saj so na njemu shranjeni vsi naši dragoceni podatki. Idealni trdi disk je hiter, tih in velike zmogljivosti. Seveda je takšna brezhibnost redka in draga, vendar pa trg ponuja veliko odličnih alternativ.

Mobilen ali hiter – notranji ali zunanji trdi disk
Trde diske je mogoče razvrstiti na podlagi več aspektov. Najbolj pomembne med njimi je zunanja ali notranja vgradnja. Čeprav ima zunanji winchester številne prednosti v primerjavi z notranjim  (npr.: je prenosljiv), njihova največja prednost, in sicer hitrost notranjim trdim diskom daje prednost.

Velikosti trdih diskov
Naslednji dejavnik, ki diske za shranjevanje deli na več skupin, je velikost. Glede zunanjih dimenzij so najbolj pogosti trdi diski 3,5” oziroma 2,5”. Poleg tega je na voljo še kar nekaj velikosti trdih diskov, na primer pri vgrajenih vrstah je priljubljen trdi disk velikosti 1,8”, vendar na splošno na trgu prevladujejo zgoraj navedeni. Medtem ko so večji trdi diski 3,5" namenjeni za namizne računalnike, so različice 2,5" priljubljene pri prenosnikih.

Zmogljivost trdega diska
Vmesnik trdega diska tudi ni nepomembna lastnost. Na tem področju so najbolj priljubljeni vmesniki FireWire, SATA, oziroma USB. S katerim razpolaga izbrana vrsta je pomembno zato, ker ustrezen vmesnik omogoča hitrejši prenos podatkov. Znotraj družin izdelkov bomo srečali več vrst (npr.: USB 2.0, USB 3.0, ali SATA 2, SATA 3), ki omogočajo različne hitrosti.

Zmogljivost shranjevanja trdih diskov
Med najbolj pomembne lastnosti trdih diskov spada zmogljivost, oziroma koliko podatkov lahko shrani. Očitno, čim večja je zmogljivost diska, tem več prostora nam omogoča za shranjevanje naših podatkov, in je na ta način zmožen večjega potenciala.  Številke se gibajo približno med 500 GB in 6 TB.

Hitrost pisanja in branja trdega diska
Na hitrost delovanja računalnika, ter hitrost izpolnjevanja nalog v veliki meri vpliva hitrost trdega diska. Le-ta doseže navadno med 5400 in 7200 rpm. Čeprav večje število vrtljajev omogoča hitrejše delovanje, je zato potreben tudi hiter vmesnik, poleg tega pa je počasnejše orodje manj potrošno.

SSD vs HDD
Poleg hitrosti in zmogljivosti je pomembna tudi tišina. To pa najbolj zagotavlja trdi disk SSD . V nasprotju s tradicionalnimi trdimi diski SSD diski delujejo brez gibljivih delov, tako zagotavljajo skoraj popolnoma neslišno delovanje. Zraven še lahko delujejo bistveno hitreje. Vendar pa je njihova slabost v primerjavi s trdimi diski, da imajo manjšo zmogljivost, oziroma so veliko dražji.

Alternativna možnost med tema dvema diskoma naj bi bil hibridni trdi disk, ki je po hitrosti blizu SSD trdega diska, vendar pa cena ostaja blizu tradicionalnih trdih diskov.

V ponudbi trgovine Extreme Digital je na razpolago široka ponudba, za izbiro pripomočkov najprimernejših za tvoje potrebe. HDD, SSD, ohišje za trdi disk, trdi diski raznih vrst in lastnosti čakajo, da jih zgrabiš.